Dieta cukrzycowa

Większość z nas diety kojarzy z odchudzaniem. Jednak istnieje wiele rodzajów diet, które wcale nie mają nic wspólnego z odchudzaniem. Są przecież diety związane z chorobami, diety na przyrost masy mięśniowej, diety pomagające przybrać kilogramy i wiele innych. Obok diet odchudzających chyba najbardziej znane są diety związane z różnymi chorobami. Jedną z takich diet jest dieta, która musi być koniecznie stosowana przez osoby cierpiące na cukrzycę. Dieta cukrzycowa wymaga dyscypliny. Właściwie stosowana pomoże w utrzymaniu odpowiedniej harmonii cukru w organizmie. Dieta ta posiada główne zastosowanie u osób chorych na cukrzycę, jednakże stosować mogą ją również osoby, które nie chcą zapaść na tą chorobę. Przecież lepiej zapobiegać niż leczyć. Ten sposób żywienia stosować może każda osoba z uwzględnieniem indywidualnego dziennego zapotrzebowania na kalorie. W tej kwestii najlepszym rozwiązaniem jest konsultacja z lekarzem. Produkty dozwolone w tej diecie to: -nabiały - kefir, twaróg, jogurt -pieczywo - pełnoziarniste, razowe -kasze - gruboziarniste -ryż, makarony -warzywa - nasiona roślin strączkowych, fasola, soczewica, ogórki, pomidory, kalafior, papryka, rzodkiewka, sałata zielona, szparagi, kapusta pekińska, seler, brukselka -owoce - arbuzy, grejpfruty, śliwki, winogrona, banany, pomarańcze, truskawki, jabłka (owoce te spożywamy w ilościach 200-300 g na dobę) -białka - mięso z kurczaka, chude gatunki mięsa (cielęcina, wołowina, indyk), ryby morskie (należy pamiętać o normie dobowej, tj. 300 g). Absolutnie nie wolno zażywać alkoholu, ani też napojów słodzonych, należy pic głównie wodę mineralną i herbatki niesłodzone. Posiłki w diecie cukrzycowej należy jadać dość często w mniejszych ilościach. Najlepiej, by odbywało się to w 3-4 godzinnych odstępach czasowych. To przyczynia się do wyzbycia uczucia głodu. To z kolei wiąże się ze zmniejszeniem stężenia cukru w naszym organizmie. Dzienny plan żywieniowy oparty o dietę cukrzycową powinien składać się z węglowodanów (50-60%), tłuszczy (30%), a także białka (10-15%).

Ortoreksja

Ortoreksja to stosunkowo nowy termin, który oznacza zaburzenie żywieniowe, podobne pod pewnym względem do znanej chyba wszystkim anoreksji. Mianowicie wiemy, że anorektyk ogranicza swoje racje żywieniowe, bowiem wciąż uważa się za osobę grubą. Choć jak łatwo można się domyślać, jeżeli ogranicza jed…

Niedokrwistość

Niedokrwistość, czyli po prostu anemia, to jeden z częstszych problemów naszego społeczeństwa. Stres, szybkie tempo życia, duże spożywanie gotowych produktów, to jej główne przyczyny. A to dlatego, że te wszystkie elementy przyczyniają się do tego, że nasza dieta jest uboga w składniki odżywcze, kt…

Aktywność fizyczna

Niby wszyscy zdajemy sobie sprawę, że aktywność fizyczna jest potrzebna w każdym wieku, jednak na co dzień najczęściej o niej zapominamy. W naszym społeczeństwie ( oprócz sportowców wyczynowych) jest tylko niewielka garstka ludzi, którzy regularnie uprawiają jakiś sport. Jak zdajemy sobie sprawę, a…

Społeczność

Wszyscy dbający o linię wciąż go eliminują ze swojej diety. W tym celu kupują produkty spożywcze o obniżonej zawartości tłuszczu…
Każdy kto choć raz był na diecie odchudzającej, wie, że jest ich naprawdę całe mnóstwo. Co jakiś czas wciąż pojawiają się jakieś…

Zdrowa żywność

nadziewarki do wedlin Choć pod tą nazwą kryje się żywność, która jest w specjalny sposób wytwarzana i hodowana, taka do której nie dodaje się absolutnie żadnych wspomagaczy, ani też barwników. A także taka, która wyrosła bez pomocy nawozów sztucznych, czyli po prostu bez chemii. Taką żywność oznacza się na całym świecie specjalnymi oznakowaniami, i sprzedaje się ją w specjalnych sklepach. Jednak ze względu na duży koszt jej wytworzenia i przeróżnych kontroli, które musi pr…
Więcej