Ból gardła

Ból gardła to jedna z najczęstszych dolegliwości zwłaszcza okresu jesienno-zimowego. Gdy na dworze wietrznie, mokro i zimno zaczynamy w swoim mieszkaniach mocniej grzać i zaczynają się kłopoty z infekcjami wirusowymi. Ból gardła , drapanie ,pieczenie towarzyszą zazwyczaj zwykłemu przeziębieniu, ale zdarza się również ,że towarzyszą innym chorobom infekcyjnym takim jak angina czy zapalenie gardła, bądź chorobom przełyku. Jeżeli jest to przeziębienie to najczęściej przed pojawieniem się bólu gardła ,pojawia się katar i osoba chora ma podwyższoną temperaturę i ogólnie źle się czuje, bolą ją mięśnie i głowa. Gardło najczęściej boli w okresie właśnie jesienno-zimowym , gdyż wtedy często wychodzimy na zewnątrz z ogrzanych mocno pomieszczeń , nie zawsze niestety odpowiednio ubrani do pogody . Organizm wtedy broni się przed wychłodzeniem i dochodzi wówczas do skurczu naczyń krwionośnych błonach śluzowych gardła a także nosa i oskrzeli. Wtedy wirusy mają ułatwione zadanie i atakują. Niekiedy też do bólu gardła i częstych infekcji dochodzi u osób, które mają nieprawidłowa drożność nosa ze względu na krzywa przegrodę nosową bądź polipy. Takie osoby oddychają przez usta i w ten sposób wdychają zimne powietrze i narażają gardło na podrażnienie, co w rezultacie kończy się najczęściej zapaleniem gardła lub nawet anginą. W okresie jesienno- zimowym w mieszkaniach mamy bardzo ciepło, a gdy pomieszczeń tych dodatkowo nie wietrzymy to wirusy i bakterie zaczynają się mnożyć i przenoszą infekcję. Pierwsze objawy bólu gardła możemy leczyć sami w domu. W tym celu należy dużo pić, najlepiej herbatkę z cytryną bądź sokiem malinowym i miodem, lub bardzo dobre są też rozgrzewające i łagodzące ból gardła herbatki z rumianku czy kwiatów lipy. Ważne jest również aby napoje nie były ani zbyt za gorące ani za zimne , gdyż będą wtedy dodatkowo podrażniać gardło . Jeżeli ból gardła jest bardzo ostry to dieta powinna być konsystencji w miarę płynnej , ale najważniejsze jest aby była bogata w witaminy, czyli podstawą jej powinny być warzywa i owoce. W czasie infekcji dobrze jest spożywać surową cebulę i czosnek , gdyż te warzywa mają działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i odkażające. Dzieciom, które tych warzyw nie chcą jeść na surowo należy je rozdrabniać i dodawać np. do sałatek . Można z nich również sporządzić syrop. Należy w tym celu pokroić warzywa w kostkę, zasypać cukrem i odstawić na kilka godzin pod przykryciem. Zaledwie po kilku godzinach smaczny i zdrowy syrop jest gotowy.

Piękne oczy

Gastrosilesia.pl Skóra w okolicach oczu jest znacznie cieńsza i bardziej delikatna niż na całej twarzy. Dlatego też właśnie w okolicach oczu starzeje się ona najbardziej i najszybciej. A że oczy są zwierciadłem duszy, to też każdy z nas wie, dlatego też szczególnie należy o nie dbać. Skóra wokół oczu jest narażona …

Ruch a starość

dostępny w ofercie Cook Store termometr do gotowania Ibili sprawdza się przy przygotowywaniu komfitur, dżemu i karmelu Każdy z nas wie o dobroczynnych właściwościach aktywności fizycznej. Nie mówimy tu wcale o uprawianiu sportów wyczynowo, ale o umiarkowanym, ale regularnym ruchu. Mogą to być po prostu codzienne spacery, bieganie, jazda na rowerze, gra w piłkę, pływanie itp. Każdy rodzaj ruchu, nawet ten spokojny i…

Aktywność fizyczna

smaczny catering Niby wszyscy zdajemy sobie sprawę, że aktywność fizyczna jest potrzebna w każdym wieku, jednak na co dzień najczęściej o niej zapominamy. W naszym społeczeństwie ( oprócz sportowców wyczynowych) jest tylko niewielka garstka ludzi, którzy regularnie uprawiają jakiś sport. Jak zdajemy sobie sprawę, a…

Społeczność

Żylaki to przypadłość, która dotyczy ponad 70% naszego społeczeństwa. Dotyka zarówno kobiet jak i mężczyzn, jednak ta pierwsza g…
Większość poważnych chorób i schorzeń, wymaga od nas leczenia farmakologicznego, jednak w wielu z nich równie ważna jak leczenie…

Zdrowe kości

rewitalizacja skóry Wszyscy chyba już od najmłodszych lat słyszymy, jak ważny dla zdrowia naszych kości jest wapń. A czy zdajemy sobie naprawdę do końca sprawę, jak niezwykle cenny to składnik i ile dobrego dla nas robi? Zatem się przekonajmy. Wapń znany jest już od starożytności ,ale długo go nie umiano wyizolować w składzie czystym , zrobił to jako pierwszy H. Davy w 1808 roku. Metaliczny wapń ma zastosowanie w produkcji miedzi , stali i niklu ,gdyż zabezpiecza przed u…
Więcej